Bugun...
SON DAKİKA

Ahmet Batuhan Yastı: “İklim Yasası, Ulusal Ekonominin Temel Taşlarını Zayıflatır”

Piton Şirketler Grubu Yönetim Kurulu ve Enterasyonel İş Dünyası Platformu Kurucu Başkanı Ahmet Batuhan Yastı: “Bu Yasa Ne Sanayiciyi Ne de Girişimciyi Koruyor”
facebook-paylas
 Tarih: 10-07-2025 22:49:04

Ahmet Batuhan Yastı: “İklim Yasası, Ulusal Ekonominin Temel Taşlarını Zayıflatır”
 
İklim Kanunu’nun iş dünyasına olası etkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Piton Şirketler Grubu Yönetim Kurulu ve Enterasyonel İş Dünyası Platformu Kurucu Başkanı Ahmet Batuhan Yastı, söz konusu yasanın yalnızca çevresel kaygılarla değil, ekonomik denetim amacıyla hazırlandığını belirtti. “Bu yasa, üretimi caydırır, yatırımı sınırlar, ekonomik bağımsızlığı tehlikeye atar” ifadelerini kullandı.
 
“Yatırımcıyı Desteklemek Yerine, Bürokratik ve Finansal Engel Koyuyor”
 
Ahmet Batuhan Yastı, sanayi, ihracat ve girişimcilik temelli büyüme hedefleri doğrultusunda hazırlanmayan her düzenlemenin reel sektöre zarar vereceğini belirterek şunları söyledi:
“İklim Yasası, iş dünyasına ‘yeşil dönüşüm’ başlığıyla yeni maliyet kalemleri, yeni izleme sistemleri ve yeni belirsizlikler getiriyor. Emisyon yükümlülükleri ve karbon ticareti adı altında oluşturulan mekanizmalar, KOBİ’leri küresel sertifikasyon zincirlerine mecbur bırakıyor.”
 
Ahmet Batuhan Yastı’dan Uyarılarla Dolu 9 Başlık:
 
1. “Karbon ayak izi sadece veri olacak” deniyor, ancak kredi derecelendirmeden sigorta primine kadar her alanda birey ve kurumlar buna göre sınıflandırılabilir.
2. “Emisyon maliyetleri sadece sanayiye yansıyacak” deniyor, ama sonuçta bu maliyet ürün fiyatlarına, yani halka yansıyacaktır.
3. “Yatırımlar engellenmeyecek” deniyor, fakat fosil yakıt temelli projelere finansal erişim daraltılarak birçok yatırım iptal edilecektir.
4. “İhracat desteklenecek” deniyor, ama karbon sertifikası olmayan firmalar dış pazarlarda dışlanacaktır.
5. “Küçük işletmeler korunacak” deniyor, ancak yeni yükümlülükler KOBİ’lerin rekabet gücünü doğrudan tehdit etmektedir.
6. “Tarım serbesttir” deniyor, ama karbon yutak alanı ilanları ve ürün sınırlamaları kırsalda ekonomik çözülmeyi hızlandıracaktır.
7. “İklim kriziyle mücadele ediliyor” deniyor, fakat alınan önlemler üretim ve büyüme üzerinde orantısız baskı kurmaktadır.
8. “Yatırım ortamı iyileştiriliyor” deniyor, oysa yatırımcı önünü göremez hale gelmiş, yerli üretici finansal belirsizliklere terk edilmiştir.
9. “Bu yasa bir zorunluluktur” deniyor, ancak çevresel zorunluluklar ekonomik sürdürülebilirliği ve girişimci özgürlüğünü yok sayamaz.
 
“Üreten Türkiye’nin Önü Kesilmemeli”
 
Ahmet Batuhan Yastı açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
“İklimi korumak elbette bir sorumluluktur. Ancak bunu yaparken ekonominin taşıyıcı kolonlarını kırmak akılcı bir çözüm değildir. Sanayiciye yük, üreticiye engel, girişimciye sınır getiren bu yasa gözden geçirilmeli; üretim ekonomisine ve yerli girişimciliğe zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.”
Yastı, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü koruması için çevre politikalarının ekonomik ve teknolojik gerçekliklerle birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI