Bugun...
SON DAKİKA

Gürer’den TMO’ya mısır alım fiyatı için acil çağrı

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kızılca Köyünde mısır üreticileriyle bir araya gelerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısır alım fiyatını en az 10 TL ve 1 TL destekle birlikte 11 TL olarak açıklaması gerektiğini söyledi.
facebook-paylas
 Tarih: 29-08-2024 12:09:07

Gürer’den TMO’ya mısır alım fiyatı için acil çağrı

BEKLENTİ EN AZ 10 LİRA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde danelik ve yemlik mısır yetiştiriliyor; ancak mısırda da Türkiye ithalatçı durumunda. Son 2 yılda 4 milyon ton mısır ithal edildi. Geçen yıl mısıra %5'lik bir fiyat artışı yapıldı ve çiftçiden 6.000 liradan mısır alındı. Bu yıl ise çiftçinin danelik mısırda beklentisi, en az 10 lira alım fiyatı uygulanması ve 1 lira da destek verilmesi, yani mısırlarının 11 liradan alınması yönünde." dedi.

 Gürer, üreticilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle bu yıl da mısırdan para kazanamazlarsa, gelecek yıl yemlik mısır ekmeyi bırakacaklarını ifade ettiklerine dikkat çekti. TÜİK Bitkisel Üretim Mayıs ayı tahmininde mısır  üretiminin %5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağı öngörüldüğünü, bir önceki yıl mısıra verilen düşük alım fiyatın üretimi etkilediğini  belirtti. 

Gürer, “Silajlık olarak ekilen mısır hayvan yemi olarak kullanılıyor, ancak yemlik mısırdan un elde ediliyor, yağ elde ediliyor, doğrudan pişirilerek yada haşlanarak tüketiliyor. Türkiye'nin bu alanda da açığı var. Yani üreticimiz üretmek istiyor, ancak devlet düşük alım fiyatı uygulayarak sanki "Sen ekme" diyor. Bu yıl mısırda beklenti, yine en az destekle beraber 11 liralık bir fiyat. Bu gerçekleşmezse ekim zorlaşacak.” diye konuştu.

MALİYETLER ARTTI

Çiftçi Recep Kahraman ise mısır ekiminin giderek azaldığını belirterek, "Mısır ekenlerin sayısının azaldığı doğrudur. Bu yıl eken kazanmazsa bu seneden sonra ekmeyi niye düşünsün. Her yıl ürün deseni deneye deneye çiftçiliği bitireceğiz. Hangisinden para kazanırsa ona yönelecek. Bu yıl ise her üründe dert var." dedi. Üretici, gübre, ilaç, mazot gibi girdi maliyetlerinin geçen seneye göre %50’den fazla arttı. Bir traktörün tarlaya girmesi, bir depo mazotla sabahtan akşama kadar 50-60 dönüm yer işler. Bunun maliyeti de mazota tekabül ettiği için çiftçi bunu karşılayamıyor ve şu anda çok mağdur durumda." ifadelerini kullandı.

Bir diğer mısır üreticisi Emin Baştürk de benzer sıkıntılardan bahsetti: "Şu anda mısırın maliyeti 10 lirayı buluyor. Alım fiyatının en az 11 lira olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü işçilik, gübre, su, mazot, elektrik giderleri de arttı."

ALIM FİYATI BELİRSİZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da mısır hasadının başladığını ve Niğde bölgesinde de mısırların olgunlaşma noktasında olduğunu belirtti. Ancak bu süreçte, mısırın pazarlarda geçen yılki fiyattan satıldığını ve tüketimin azaldığını söyledi. "Vatandaşın alım gücü düşünce, mısır gibi ürünleri daha az tüketiyor. Bu mısırdan aynı zamanda un ve yağ da elde ediliyor; yani sanayide de kullanılıyor." dedi.

Türkiye'nin son iki yılda 4 milyon ton mısır ithal ettiğini hatırlatan Öner Fethi Gürer, ithalattan vazgeçilmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Gürer, "Bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi de mısır alım fiyatını açıklasın. Şu an ortada mısırın alım fiyatı yok; hasat başlamış, çiftçi yalnızca tüccara mahkum durumda. Bu nedenle, kamu devreye girmeli ve Toprak Mahsulleri Ofisi mısır için alım fiyatını bir an önce açıklamalıdır." şeklinde konuştu.

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SİYASET Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI