Tweet |
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gölge Ticaret Bakanı Prof. Dr. Volkan Demir, enflasyon muhasebesinde yaşanan karmaşayı gündeme taşıyarak, mevcut uygulamanın şirketler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Prof. Dr. Demir, 2023 yılında enflasyon muhasebesi sistemine dönülmesinin, işletmelere ve mali müşavirlere büyük yükler getirdiğine dikkat çekerek, sistemin, özellikle yüksek enflasyon ortamında etkin çalışmadığını vurguladı.
Enflasyon Düzeltmesi ve Vergi Matrahı Sorunu
“2023’te başlayan enflasyon düzeltmesi uygulaması, 2024’te geçici vergi dönemleri için de devreye sokulmuştur. Bu süreçte ise ciro sınırına göre farklı düzenlemeler getirildi. Cirosu 50 milyon TL’nin üzerinde olan şirketler için geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi zorunlu kılındı, diğerleri içinse zorunluluk kalktı. Ancak bu geç karar, mali müşavirlerin zaten hazırladığı beyannamelerde ciddi karışıklık yarattı,” diyen Demir, işletmelerin, vergi matrahını doğrudan etkileyen bu düzensizliklerle karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.
“Maliye Bakanlığı Etki Analizini Yapmadan Harekete Geçti”
Maliye Bakanlığı'nın kararlarını yeterli etki analizi yapmadan uygulamaya aldığını belirten Demir, “Bu durum, on binlerce mali müşavir için büyük zaman kaybı yaratmış ve işletmeleri borç yükü altında bırakmıştır,” dedi. Şirketlerin mevcut enflasyon muhasebesi şartları altında ciddi maddi kayıplar yaşadığını vurgulayan Demir, yüksek kredi faizleri, KDV alacakları ve enflasyon düzeltmeleri gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışan işletmelerin batma noktasına geldiğini belirtti.
KDV Alacakları ve Kredi Faizleri Çıkmazı
Demir, şirketlerin KDV alacaklarının açıklanmadığını, ancak kabaca 10 milyar doların üzerinde olduğunun tahmin edildiğini söyleyerek, “Şirketler KDV alacaklarını tahsil edemezken, yüzde 50-60 arası faiz oranlarıyla borçlanıyor. Bu haksız vergi yükü ve yüksek faizle şirketlerimiz iflasın eşiğine geliyor,” ifadelerini kullandı. Kredi bulamayan veya aşırı faizle borçlanmak zorunda kalan işletmelerin her geçen gün daha da zorlandığını ifade eden Demir, bu ekonomik çıkmazın konkordato ve kepenk kapatmalarına yol açtığını belirtti.
“Şirketler Batıyor, Konkordatolar Artıyor”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demir, son bir yılda binin üzerinde konkordato ilan edildiğini, kepenk kapatan işletmelerin sayısının ise bunun kat be kat üstünde olduğunu belirtti. Bu gidişatın ülke ekonomisi için çok ciddi tehlikeler içerdiğini ifade eden Demir, “Şirketlerimiz iflas ediyor, konkordato ilan edenlerin sayısı katlanarak artıyor. Ekonomiyi ayakta tutmaya çalışan iş dünyamız için acilen bir çözüm bulunmalıdır,” şeklinde konuştu.
Çağrımız Net: Adil ve Kalıcı Bir Çözüm Geliştirilmelidir
Demir, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir olması adına enflasyon düzeltmesinin matrah etkisi olmaksızın yıl sonunda yapılması gerektiğini, geçici vergi dönemlerinde bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini savundu. “Adil bir ekonomi için mali müşavirlerin ve iş dünyasının sesine kulak verilmelidir. On binlerce mali müşavirimizin boşa harcanan zamanını, şirketlerimizin batışını görmezden gelemeyiz. Türkiye ekonomisi güçlü temeller üzerinde yükselmelidir” ifadeleriyle Prof. Dr. Demir, çözüm çağrısını yeniledi.