![]() |
Tweet |
“Faiz Harcaması, Eğitim ve Sağlık Harcamasını Gölgeliyor”
Taner Gümüş, ilk dört ayda 2 trilyon 810 milyar TL vergi toplandığını, aynı dönemde 724,6 milyar TL’nin sadece faiz ödemelerine gittiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Halktan toplanan her 100 liranın 26 lirası doğrudan faize gidiyor. Bu kaynaklar ne çiftçiye, ne sanayiye, ne de istihdama yönlendiriliyor. Oysa ülke olarak üretime, kalkınmaya ve teknolojiye yatırım yapmamız gerekirken, biz faiz ödeyen bir devlet yapısına hapsolmuş durumdayız.”
“Tasarruf Deyip Emekçiden Kesmek Adil Değildir”
Gümüş, iktidarın tasarruf politikalarına dair söylemlerini de eleştirerek, “Tasarruf adı altında memura, emekliye, üreticiye yük bindiriliyor. Ama yandaş projelerden, yüksek faizli borç anlaşmalarından, gösterişli protokol harcamalarından tek kuruş kesilmiyor” dedi.
“Bu anlayış halktan tasarruf, saraydan israf üretmektedir. Türkiye’nin asıl ihtiyacı, kaynakların önceliklendirilmesidir. İsrafla mücadele, sadece lafta değil, icraatta da ortaya konmalıdır.”
Taner Gümüş, Niğde’deki ekonomik tabloya da değinerek, çiftçinin ve esnafın yüksek maliyetler ve borç yükü altında ezildiğini vurguladı:
“Tarımsal üretimin kalbinde yer alan bir şehir olarak Niğde, gübreye, mazota, ilaca gelen zamlar karşısında çaresiz bırakıldı. Bir yandan üretim desteklenmiyor, diğer yandan pazar fiyatları üreticinin emeğini hiçe sayıyor. Bu şartlarda kalkınmadan bahsetmek mümkün değil.”
“Yeniden Refah Partisi Milli Ekonomi Modeliyle Hazırdır”
Yeniden Refah Partisi’nin borç ve faiz ekonomisine karşı, milli kaynaklara dayanan üretim odaklı bir model önerdiğini hatırlatan Taner Gümüş, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Biz Yeniden Refah olarak ‘önce millet, önce üretim’ diyoruz. Türkiye’nin kaynakları vardır, yeter ki bu kaynaklar faize değil, halkın refahına yönlendirilsin. Faiz baronlarını değil, emekçiyi, çiftçiyi, esnafı koruyan bir ekonomik düzeni kurmak bizim asli görevimizdir. Bu düzen değişecek, millet kazanacaktır.”